Zaterdag 26 maart 2022, een belangrijke dag voor het oceaanroeiteam New York – Rotterdam. Marcel, John, Gerhard en Chris hadden dat weekend twee activiteiten op hun agenda:

  • Het overdragen van de trainingsboot De Torpedo.
  • Het ophalen van de C23 (adventure rowboat) in België.

Beide activiteiten waren aanleiding van een geslaagd teambuilding weekend in Gent en omstreken. Hieronder het relaas.

Verkoop Torpedo

De Torpedo is begin maart 2022 op Marktplaats te koop aangeboden.  Over het verkrijgen en opknappen van deze “one off & custom made” oceaanroeiboot, is meer te lezen op de nieuwspagina van onze website. Uiteindelijk bleek het voor ons geen geschikte trainingsboot te zijn. We kunnen er namelijk niet met zijn vieren tegelijk op trainen. De Torpedo is voor een mooi bedrag verkocht aan Bea en Iris, van A Salty Journey. Dit zijn twee super enthousiaste meiden, die in december 2023 samen de Zuid Atlantische oceaan gaan bedwingen. Tijdens de Talisker Whisky Atlantic Challenge roeien zij van La Gomera naar Antiqua. Bea en Iris gaan de Torpedo gebruiken als trainingsboot. En steunen met hun aankoop ons goede doel: het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. Hun standplaats is de jachthaven van Kai Wiedmer (ook een oceaanroeier) in Numansdorp, zo’n 20 km van Jachthaven Blinckvliet in Zuidland. Daar heeft de Torpedo ruim 4 maanden gelegen. Havenmeester Stefan had voor ons een sleepje geregeld. En zo gebeurde het dat op zaterdagochtend 26 maart 2022, de Torpedo van eigenaar veranderde en een nieuwe ligplaats kreeg. John en Chris verzorgden de overdracht, en uit de onderstaande foto’s blijkt wel hoe blij Bea en Iris zijn met hun trainingsboot. Geïnteresseerd in het roeiavontuur van deze meiden? Volg hen op: www.a-salty-journey.com

Ophalen C23 (adventure rowboat)

Met de verkoop van de Torpedo ontstond wel het probleem dat het oceaanroeiteam New York – Rotterdam geen trainingsboot meer had. Terwijl de vier roeiers hebben afgesproken iedere week een aantal uur te roeien in een oceaanroeiboot. Gelukkig had Koen de Gazelle, onze botenbouwer, een goede oplossing. Waardoor we tot aan het moment van oplevering van onze oceaanroeiboot in aanbouw (augustus 2022), kunnen beschikken over een zeewaardige roeiboot, een C23. Dit is een adventure rowboat van 23 foot.

Terwijl John en Chris de overdracht van de Torpedo regelden, reden Marcel en Gerhard vanuit Twente met een lege bootaanhanger naar Aalter, naar de werkplaats van Koen. John en Chris sloten zich daar ook aan, waarna een prachtige middag beleefd werd samen met Koen. De roeiers hebben fijn gesproken met Koen over hun Whaleboat (31 foot) in aanbouw. Waarbij Koen geduldig al hun vragen beantwoordde en hun ideeën aanhoorde. Tevens konden de vier oceaanroeiers zich “uitleven” op de Jan Martens, een Whaleboat O28 (28 foot) waarmee Team Migaloo begin dit jaar de TWAC geroeid heeft.

De middag eindigde in Gent, de woonplaats van Koen. Er werd geborreld, gegeten met Koen, en lang en uitgebreid met elkaar gesproken over allerlei onderwerpen. Bovenliggende onderwerp betrof de naam van onze toekomstige Whaleboat. Ideeën te over, maar de keuze is nog niet gemaakt. Al is de denkrichting wel bepaald. Daarover later meer! De overnachting vond plaats in twee stapelbedden, in één kamer. Om alvast te wennen aan elkaars aanwezigheid (en gesnurk) op een klein oppervlak. Een betere eerste teambuilding konden we ons niet wensen.

Zondagochtend sloten we af in de werkplaats van Koen in Aalter, waar we de C23 op de trailer laadden en haar mee terug namen naar Nederland. Haar doop zit er inmiddels op. Zondagochtend 3 april 2022 gingen we rond 09:00 het IJsselmeer op. Het plan was om vanuit Urk naar de overkant te roeien (Enkhuizen), en weer terug. Maar met een deining van golven tot wel 1 meter hoog, en een straffe noordwest 4 tegenwind, besloten we al snel dit plan te laten varen. We hebben heerlijk met zijn viertjes gebeuld tegen de golven, en er ook weer af gesurft. Hard gewerkt aan het gezamenlijk gelijk roeien, en geschaafd aan onze rollenbank roeitechniek terwijl de boot zes kanten op beweegt. Dat is toch heel wat anders dan de techniektraining  bij Skadi. Die ons wel heel erg helpt om de juiste roeibeweging te blijven maken. Het smaakte naar meer, dus de komende maanden zijn we vrijwel ieder weekend te vinden op IJsselmeer / Noordzee.