Ik kwam te laat aan bij de Domineesweg in Urk op zaterdagochtend 15 juni 2022. De North Atlantic Four (Chris, Gerhard en John in dit geval) hadden me uitgenodigd voor een retourtje IJsselmeer.

Ik volg de mannen al meer dan een half jaar bij de voorbereidingen voor hun grote tocht over de noordelijke Atlantische Oceaan. Deze overtocht staat gepland voor volgend jaar rond deze tijd. Ik leg hun voorbereidingen vast voor een podcast. Samen op het water zou me een indruk geven wat het is om je met 3 MK (manpower) voort te bewegen. Marcel was die dag 25 jaar getrouwd kon hij er niet bij zijn. Zo kwam er een plek vrij in de Whaleboat C023 en kon ik ervaren wat het is om een keertje met ze mee te varen.

De heenweg Urk-Enkhuizen duurde 3 uur met slechts 2 keer 10 minuten pauze. Het was onstuimig weer op het IJsselmeer. Soms waren de windmolens langs de kant en op het water door de zware regenbuien nauwelijks zichtbaar. Maar de mannen loodsten ons er, als ervaren zeelui, goed doorheen zonder een nat pak. Soms voelden het een beetje ongemakkelijk op de achtersteven. Ik kon niet meer bijdragen dan af en toe een kleine koerscorrectie, terwijl zij zich in het zweet werkten.

In de haven van Enkhuizen werd het harde werken beloond met koffie en appelgebak met slagroom. Op de terugweg klaarde het weer iets op en waren de mannen lekker ingeroeid. In een straf tempo gingen we richting overkant. Eerlijk gezegd was ik enigszins verbaasd hoe hard we gingen! Met flinke halen hielden ze de aanwezige zeilboten soms gemakkelijk bij. Zo voeren we in twee-en-een-half uur terug naar Urk. Ik genoot van het water, de natuur en de boottocht. Onderweg werd er gekletst, gezongen, grappen gemaakt, technische roeiaanwijzingen gegeven, een dol? gerepareerd en hard gewerkt zonder een onvertogen woord.

Vlak bij Urk werden we ingehaald door de lokale jeugd in kleine bootjes en grote waterscooters met 150 PK. Daar werd door de mannen met interesse, maar zonder enige jalousie naar gekeken. Ze zouden niet willen ruilen. En ik, zou ik willen ruilen? Ik heb genoten, maar een dagje IJsselmeer is echt iets anders dan meer dan 60 dagen op de noordelijke Atlantische Oceaan. Ik zou het niet kunnen en heb daarom nog meer respect voor hun grootse overtocht!
Annette Schmidt