New York – Rotterdam: vaarwel Scheveningen

Zaterdag 23 februari 2024. Ruim 13 maanden lang was de Jachthaven Scheveningen het veilige thuis voor onze Alexia. Talloze keren vertrokken wij vanuit deze heerlijke plek naar open zee, voor onze roeitrainingen en oceaan-drill-trainingen op de Noordzee. Vandaag zou de laatste keer zijn dat we uit de Jachthaven weg roeiden. Dit keer niet het havengat uit, maar richting de trailerhelling. Want Alexia moest getrailerd worden, voor transport naar onze botenbouwer Koen de Gezelle, in Aalter, België.

Paul was deze dag de trailer-chauffeur. Marcel was namelijk met vakantie en alleen zij beiden hebben een E- achter B-rijbewijs, noodzakelijk om de Alexia te mogen vervoeren over de weg. Alexia werd omgeroeid naar de zeilschool-kade, tegenover de trailerhelling. Daar ging Gerhard in een overlevingspak het koude zeewater in, om het onder-roer eruit te halen. Het onder-roer steekt namelijk te diep waardoor dit tijdens het traileren, kapot zou gaan op de betonnen trailerhelling.

Nadat Alexia op de trailer stond en zijzelf plus alle materialen goed vastgesjord waren, vertrokken wij met haar voor de laatste keer uit Scheveningen haven. Met een beetje pijn in het hart, maar vooral opgewonden en blij vanwege de volgende stap op weg naar onze oceaanoversteek. Onze grote dank en waardering gaat uit naar het bestuur en alle leden van de Jachtclub Scheveningen, die ons ruim een jaar lang gastvrij hebben opgevangen. Hartelijk dank lieve mensen!

Er werd koers gezet naar Waddinxveen, voor een “meet & greet” met onze partner Dachser. Dachser is een groot internationaal transportbedrijf. Zij vervoeren lading over de weg, per spoor en over water. Dankzij hun inspanningen komt onze Alexia veilig en heel de Noord Atlantische oceaan over. Per containerschip, en wel van Rotterdam naar New York. Zonder transport door Dachser, is er geen oceaanroeitocht voor ons, dus redenen te over voor een paar fraaie foto’s. We werden opgewacht door enkele medewerkers van Dachser, die vol bewondering en met enige verbazing naar onze Alexia keken. Ook jullie zijn we zeer erkentelijk, hartelijk dank lieve mensen!!!

Na deze allerhartelijkste ontvangst bij Dachser vertrokken wij met Alexia richting Rotterdam, voor een “meet & greet” met NeKo Ship Supply, een andere partner die belangrijk is voor het welslagen van onze oceaanroeitocht. NeKo Ship Supply is het laatste volledig zelfstandige scheepsbevoorradingsbedrijf van Rotterdam en omstreken. Een familiebedrijf dat dagelijks tientallen schepen bevoorraadt die rondvaren in buitenwater en binnenwater over de hele wereld. NeKo heeft zich, samen met diverse van haar leveranciers, verbonden aan onze oceaanroeitocht voor het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. We zijn vermoedelijk het kleinste schip dat zij ooit bevoorraad hebben, maar zo voelen wij dat absoluut niet. De medewerking die we vanuit alle gelederen van dit prachtige bedrijf krijgen, is zo warm en uitbundig, dat we er verlegen van worden. Deze geweldige mensen hebben het overgrote deel verzorgd van alles wat we aan boord nodig hebben om wekenlang te kunnen (over)leven op een oceaanroeiboot.

We werden bij NeKo opgevangen door Tineke Blom en haar collega’s. Er stond een heerlijk bakkie koffie klaar met een lekker gebakje. Rond de vergadertafel hebben we honderduit gekletst, en vooral erg gelachen, over onze oceaanroeitocht en de ontberingen die ons te wachten staan. Daarna gingen we naar onze Alexia voor een aantal prachtige foto’s met deze lieve en bijzondere mensen. Als laatste vond de overdracht van de gesponsorde materialen plaats. Het paste maar net aan in onze auto’s.

Het werd tijd om afscheid te nemen en onze tocht naar België te vervolmaken. Bij deze nogmaals een welgemeend dankjewel aan de medewerkers van NeKo en haar toeleveranciers, voor jullie onbaatzuchtige en fantastische medewerking aan onze oceaanoversteek. Jullie zijn geweldig.

De rit naar Aalter verliep probleemloos, en rond 16:00 werden we ontvangen door Koen de Gezelle, onze botenbouwer. Na het bijkletsen met Koen werd Alexia gestald, en kon het uitpakken, sorteren en afvinken van alle sponsormaterialen beginnen. Rond 19:30 vonden we het welletjes, en nam Koen ons mee naar een ouderwets huiskamercafeetje, middenin de weilanden. Na een paar goede Belgische biertjes hebben we gezamenlijk pasta gegeten in het centrum van Aalter. Waarna we onze nieuwe slaapzakken getest hebben tussen roeiboten en boot-onderdelen.

Zondagochtend werd het restant van de materialen uitgezocht, en begon de eerste onderhoudsklus aan onze Alexia: schoonmaken en opruimen. Ook werd een actieplan opgesteld voor alle klussen en klusjes die de komende weken gedaan moeten worden om Alexia vaarklaar te maken voor de Noord Atlantische oceaan. Daarover later meer.

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (vlnr)