New York – Rotterdam  :  rondje Nederland op de fiets

Maandag 1 januari 2024, start van een nieuw jaar. Het jaar van de oceaanoversteek per roeiboot voor het Ronald McDonald Huis / Sophia Rotterdam!!!

Om het jaar goed te beginnen, stelde Paul een challenge voor: we fietsen in 4 dagen een rondje Nederland langs de gezinnen van de vijf roeiers. 460 km duurtraining, op een fiets. Weer eens wat anders dan roeien. Alle vijf de roeiers vonden dit een top-idee, maar het lukte alleen Chris om zich vrij te maken. Gerhard, John en Marcel hadden andere verplichtingen deze week, zij moesten het doen met een bezoekje van Paul en Chris.

Maandag 1 januari werd er verzameld, en overnacht, bij Gerhard en Joyce in Wierden, Overijssel. Bij het eerste ochtendlicht op dinsdag 2 januari, startten Paul en Chris hun eerste etappe van 115 km naar Bilthoven, woonplaats van John. Maar eerst een tussenstop in Rijssen, vlakbij Wierden, de woonplaats van Marcel en Janine. Zij ontvingen de beide fietsers met koffie en koolhydraten! Na een uurtje begon de tocht naar Bilthoven, die ongeveer 5 uur in beslag nam. Hoogtepunten: tegenwind (west 3), een regenbui van 3 uur en enkele prachtige steden doorkruist, waaronder Deventer en Amersfoort.

John en Miriam ontvingen de beide fietsers met open armen. Ook Marcel sloot aan, per auto nagereisd. Het werd een lange en gezellige avond! Na een korte nacht vertrokken Paul en Chris op woensdag 3 januari voor hun tweede etappe, van Bilthoven naar Beverwijk. Via Wijk aan Zee! De kortste etappe van slechts 95 km. Dat was maar goed ook, want die nacht was er westerstorm geweest. En we moesten naar het noordwesten. Hoogtepunten: tegenwind (west 6), het Stationsplein in hartje Amsterdam, veldrijden / klunen over een slootje, en een spontaan bliksem-bezoek aan Meike, onze teamcoach.

In Beverwijk werden we ontvangen door Annemieke, partner van Chris, en vierden we die avond de verjaardag van Bram, die 22 jaar werd. Annemieke had een heerlijk verjaardagsdiner bereid en ook hier was het erg gezellig! Donderdag 4 januari vertrokken Paul en Chris naar Scharnegoutum in Friesland, woonplaats van Paul en Reny. Een van de twee langste etappes, van ongeveer 130 km. Maar omdat de afsluitdijk al 2 jaar voor een deel afgesloten is voor fietsers, moesten we ongeveer 25 km met de fietsbus. Hoogtepunten: tegenwind (noord en oost 2), de eerste en enige lekke band, de fietsbus over de Afsluitdijk, en de platheid van Noord-Holland en Friesland.

Reny ontving ons eveneens met open armen, en zette een heerlijke fietsersmaaltijd op tafel. Hond Jerke was misschien wel het meest blij, omdat zijn baasje weer thuis was. Voor 1 nachtje! Omdat we deze etappe de hoogste snelheid haalden, en een stuk per bus moesten doen, waren we al om 14:00 op de plaats van bestemming. Waardoor nog tijd was voor een gezinsuitstapje naar Sneek!

Vrijdagochtend 5 januari, met het eerste licht op weg voor de langste fietsetappe van 130 km. Vanuit het prachtige platte Friesland, door Drenthe naar Wierden in Overijssel, onze startplaats. Hoogtepunten: tegenwind (zuidoost 4), gelukkig meer 1 regenbuitje, die alleen wel 6 uur duurde, een lage temperatuur (5 graden), en zowaar een Nederlandse “berg”. Uitgeput, verkleumd tot het bot, maar voldaan en trots kwamen we na 6 uur fietsen aan bij Gerhard en Joyce die ons voor de tweede keer in 5 dagen, zeer gastvrij ontvingen. Ook Marcel sloot hier weer aan. We werden getrakteerd op heerlijke pasta, en brachten onze tweede nacht door in Wierden.

Want zaterdag 6 januari was het tijd voor winteronderhoud aan Alexia, in de jachthaven Scheveningen.

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four / Stichting New York – Rotterdam,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (vlnr)