Vrijdag 22 maart 2024, de roeiers van New York – Rotterdam zaten weer eens in de schoolbanken, ditmaal voor een tweetal bijzondere trainingen, op twee bijzondere locaties.

Het ochtenddeel betrof onze medische training, in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) te Beverwijk. Arjan Bakker, coördinator spoedeisende eerste hulp RKZ en verbandkamer Tata Steel IJmuiden, en Michael Timmers, trauma-arts van de spoedeisende eerste hulp RKZ, waren onze docenten. We startten met een rondleiding en uitleg over de spoedeisende eerste hulp van het RKZ door Arjan. Erg interessant en zeer boeiend. Daarna kregen we van Michael en Arjan een aantal uur les in diverse medische basisprincipes, die we onderweg nooit nodig hopen te hebben. Maar waar we ons nu wel in bekwaamd hebben. Belangrijkste onderwerpen: medicijnleer (over de medicijnen in onze medische noodkit), wondhechten, gebruik epi-pen en ooglid-omklappen (verwijderen vuiltje onder bovenste ooglid).

De nuchtere en vooral pragmatische uitleg van Arjan en Michael, deed het erg goed bij ons. “Jullie worden geen plastisch chirurgen, die wond MOET gewoon dicht!” Belangrijkste leermomenten: eerst plakken met lijm! Als dat niet werkt: zwaluwstaartjes bijplaatsen. Als dat niet helpt: krammetjes nieten! En als ook dat niet helpt: hechten met naald en draad!!! En als je hecht met naald en draad: liever iets te los, dan kneitervast! We konden ons volledig uitleven op snijwonden in schuimrubber en een bananenschil. Een bananenschil lijkt namelijk ontzettend op de menselijke huid: stevig en elastisch aan de buitenkant, zacht daaronder. Krammetjes plaatsen met een medische niet-tang: appeltje-eitje. Wondhechten met naald en draad: het zag er makkelijk uit, maar bleek toch lastiger dan gedacht. Ondanks de nep-huid, goede verlichting, en een stabiele tafel die niet beweegt. En dan te bedenken hoe dit in het echie moet zijn: op de huid van je roeimaat, in het donker, op een oceaanroeiboot die alle kanten op beweegt…….

Het ooglid-omklappen was niet moeilijk, maar wel raar. We hebben elkaar nog nooit op deze manier (met een volledige oogbol) aangestaard. Het bedienen van de epi-pen, in geval van een anafylactische shock door bijvoorbeeld een kwallen- of insectenbeet, was vooral een instructie hoe je dat niet moet doen. NOOIT je duim op de bovenzijde houden tijdens het injecteren. Want extreem vermoeid als we onderweg zijn, zou je de epi-pen per ongeluk best eens op zijn kop kunnen vasthouden, waardoor je de adrenaline in je eigen duim injecteert…….

Hieronder volgt een foto compilatie van enkele van deze medische activiteiten.

Het middagdeel van deze trainingsdag bestond uit onze elektrotechnische veiligheidstraining. Deze training werd verzorgd door Johan Verkooijen en Ron Schelvis, docenten elektrotechniek aan de bedrijfsschool van Tata Steel IJmuiden. Ook hier kregen we een rondleiding door de bedrijfsschool, langs verschillende opleidingsfaciliteiten: elektrotechniek, werktuigbouwkunde en procestechniek. Machtig mooi en interessant om te horen en te zien. En al jarenlang door de leerlingen zelf beoordeeld tot het beste MBO-opleidingsinstituut van Nederland!

Belangrijkste leermomenten: basis theorie over stroom, vermogen, spanning en weerstand (wet van Ohm), zonnepanelen in een serieschakeling en hoe een kapot zonnepaneel te detecteren, en storing zoeken met een multimeter in een (12 volt) spanningssysteem. Ook hier geldt dat dit een zeer nuttige training was, waarvan we hopen het nooit in de praktijk te hoeven toepassen.

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (vlnr)