Half januari 2024 hadden de oceaanroeiers een tweedaagse teamcoaching met Meike Nieuwboer, hun teamcoach. Beide dagen vonden plaats in een prachtig huis(je) in het bos, dat gesponsord werd door Barry en Cecile van der Kolk. Het betrof dag 2 en 3 van het teamcoachingsprogramma. De eerste teamcoachingsdag werd namelijk gehouden in januari 2023, vlak voor het besluit om de oceaanoversteek een jaar uit te stellen.

Meike had de coachingssessie opgeknipt in 5 dagdelen plus een praktijkopdracht. Huiswerkopdracht was iets leuks of lekkers meenemen, wat je niet zelf mocht opeten en waar je afstand van wilde doen. We snapten er in de aanloop naar de teamcoaching niks van.

Eerste dagdeel betrof een samenvatting van dag 1 in januari 2023. Dit betrof onze persoonlijkheidstypering, destijds begeleid door gast-coach Jordi Oosterwijk (www.teamfanatics.nl). Meike pakte hier goed op door en liet ons vertellen waardoor we in ons dagelijks leven geïrriteerd / getriggerd raken, wat dat met ons doet, hoe we daarop reageren en wat onze omgeving (gezin / vrienden / collega’s) daar van merkt. We sloten dit onderdeel af met de vraag wat iedere roeier nodig heeft van zijn teammaatjes als hij getriggerd raakt.

Hierna volgde de praktijkopdracht. Regel een tweegangen diner met minimaal 3 ingrediënten per gang, binnen 75 minuten. Maar zonder daarvoor te betalen. En we mochten niet vertellen dat we roeien voor het Ronald Mc Donaldhuis. Ruilen mag wel, met het meegebrachte leuks / lekkers uit de huiswerkopdracht. Het kwartje viel nu op zijn plek. Het dorp Bennekom werd door ons op zijn kop gezet. Vrijwel alle winkels en horeca gelegenheden waar we om hulp vroegen, deden ons iets eetbaars cadeau tegen een paar NYR sokken of een speelgoed roeibootje van blik. Resultaat: een driegangenmenu diner met 9 ingrediënten. Hartverwarmend en super leuk om als team te doen. Klapstuk was het voorgerecht van onze vrienden van Restaurant het Koetshuis (Michelin ster). We kregen van hen een groente bisque, fazantenrollade en zelf gebakken brood.

Na dit avontuur begon de middagsessie waarvoor Meike een ervaren oceaanroeister als mystery guest geregeld had. Bela Evers (www.teamocean.nl) is enkele jaren geleden de Zuid Atlantische oceaan over geroeid met drie andere dames. En gaat dit jaar de Pacific roeien (Californië naar Hawaii) in een mixteam van vier. Met haar spraken we lang en indringend over de mentale en psycho-sociale aspecten van oceaanroeien  in een team. Boeiend en erg leerzaam!

Na deze inspirerende discussie werd er gekookt en gegeten. Waarna het avonddeel begon: de haardvuursessie. Rond de kachel hielden we een gesprek over de meest emotionele gebeurtenis in het leven van iedere roeier. Het delen van deze emoties was fijn. Tijdens de haardvuursessie spraken we tevens over de gevoelens die onze partners en kids bij onze  oceaan-oversteek hebben, en wat dat met ons doet. Onze hoofden en harten zaten wel vol na deze enerverende eerste dag. Dus na een paar heerlijke biertjes werden de kooien opgezocht voor een welverdiende nachtrust.

De ochtend erop gingen we met gast-coach Liane den Hartog (www.viervragen.nl) aan de slag. Zij liet ons kennismaken en oefenen met de 4-vragen methode aan van Byron Katie. In het kort komt het hierop neer. Een gebeurtenis leidt tot een nare / onprettige emotie. De gebeurtenis en de emotie kun je niet beïnvloeden. Maar heeft wel effect op jouw gedrag, wat weer gevolgen kan hebben voor het team. Iedere emotie wordt echter veroorzaakt door een (belemmerende) gedachte. En gedachtes kun je onderzoeken, en kun je daarna wel beïnvloeden door ze om te keren. Waardoor de nare / vervelende emotie verdwijnt. Dit inzicht kan ons onderweg enorm gaan helpen. Om nog een keer goed te oefenen met deze methode, bood Liane ons een telefonische 1 op 1 sessie aan. Om samen een of twee angsten die we nu al hebben over onze roeitocht, te onderzoeken. Fantastisch hoe mooi en warm van haar!!!!

Tijdens het laatste dagdeel had Meike gast-coach Nance van Hek (www.lievervrij.nl of www.oerouders.nl) gevraagd om een verkorte familie-opstelling met ons te doen. Nance tekende eerst onze gezinssamenstelling uit, om daarna met ons van gedachten te wisselen over wat wij aan ons gezin kunnen nalaten / meegeven voordat we vertrekken uit New York. En waar de behoeftes van onze gezinsleden liggen. Daarna spraken we over onze eigen behoefte daarin (wat zouden wij graag meekrijgen). Deze sessie werd afgesloten met het “gezin” de North Atlantic Four, en wie in dit “gezin” de vaderrol krijgt. Met andere woorden: wie wordt de kapitein? Daartoe werd eerst gezamenlijk besloten wat de belangrijkste competenties zijn van een kapitein. Goed zeemanschap vonden we de belangrijkste competentie.

Vervolgens werd gezamenlijk overeengekomen dat Gerhard de beste man is voor deze taak. Een prachtig stukje teamwork met een gedragen teambesluit als uitkomst!

Hierna werd de teamcoaching afgesloten met een gezellig etentje. Uitgeput maar zeer voldaan gingen we uit elkaar. Meike is een top-coach, die ons goed aanvoelt en begrijpt. Omdat we al bijna 2 jaar samen zijn, waren we al ontzettend hecht. Toch heeft Meike met haar aanpak, ons nog dichter en vooral rotsvaster aan elkaar weten te verbinden. We zijn enorm trots op haar! En we zien uit naar de laatste teamcoachingsdag in maart 2024!

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four / Stichting New York – Rotterdam,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (vlnr)