Zaterdag 21 januari 2023, een memorabele dag voor de vijf oceaanroeiers van oceaanroeiteam de North Atlantic Four en Stichting New York – Rotterdam. Een enorme mijlpaal werd deze dag bereikt: de doop van onze oceaanroeiboot voor het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. 18 m2 schoonheid en functionaliteit, gebouwd door Koen de Gezelle van Whaleboat in Aalter, België. En ons thuis gedurende de ruim 60 dagen op zee.

De dag begon al vroeg, want om 09:30 werden wij verwacht in de Jachthaven Almelo. Voor een “meet & greet” met familie en vrienden van de beide roeiers uit het oosten van ons kikkerlandje: Marcel en Gerhard. Omdat oceaanroeien een teamsport is, waren Paul, John en Chris ook van de partij. En konden we ons als de North Atlantic Four presenteren. Veel lieve mensen die ons een warm hart toedragen, trotseerden de koude en vergaapten zich aan onze trots. Een journalist en fotograaf van dagblad Tubantia waren er ook, voor de nodige PR in de regionale media. Ook Martine Somberg, reserve-roeister in 2020 en 2021, en Frank Rekers, onze vorige coach vanaf de start van dit project medio 2019 tot begin 2022, kwamen ons een behouden vaart wensen.

Rond 12:00 moesten we afscheid nemen, om op tijd in Rotterdam te kunnen zijn. Om 14:30 namelijk zou mevrouw Erahoutan, echtgenote van Burgemeester Aboutaleb en first lady van Rotterdam, onze oceaanroeiboot dopen. De heer en mevrouw Aboutaleb hadden geen dag bedenktijd nodig gehad om ons verzoek de boot te dopen, in te willigen. Beiden vonden het namelijk een eervol verzoek, voor een prachtig goed doel in Rotterdam, waarvoor op een wel heel bijzondere manier geld wordt ingezameld.
 
We parkeerden onze oceaanroeiboot op de stoep, recht voor het Ronald McDonald Huis. Een mooier contrast was er niet denkbaar. Voor een nieuwe huiskamer van dit Huis gaan wij onze 6.000 roeikilometers afleggen! We trokken onze roeikleding (zeilpakken) aan van onze kledingsponsor Helly Hansen, en waren er klaar voor!

Ook hier hadden zich tientallen familieleden, vrienden en sponsoren verzameld om getuige te zijn van dit bijzondere moment. Natasja, de manager van het Ronald McDonald Huis, had samen met verschillende vrijwilligers uit het Huis, gezorgd voor een feestelijke aangeklede locatie, en een bijpassend drankje: champagne! John en Chris openden de ceremonie, met een korte toespraak. Zij benadrukten het belang van het Huis, dat rust en geborgenheid brengt voor de familieleden van de ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis. Ook schetsten zij de ontstaansgeschiedenis van deze oceaanroeitocht in de zomer van 2019. Twee roeiers uit het eerste team, Bert Schoolenberg en Peter Breugelmans, waren ook aanwezig en oogden zichtbaar trots en aangedaan. Tenslotte werd ook de link gelegd tussen de naam van de boot, het Ronald

McDonald Huis, en de vijf roeiers. De naam betekent namelijk “beschermer” of “helper”. Het Ronald McDonald Huis helpt en beschermt ook. Net zoals de vijf oceaanroeiers dat vanuit hun professies (verpleger, brandweerman, marinier) ook doen. Tenslotte bedankten John en Chris namens alle aanwezigen mevrouw Erahoutan voor haar bereidheid onze boot te dopen.

Hierna was het woord aan mevrouw Erahoutan. Zij hield een warme speech waarin zij vooral de nadruk legde op de bijzondere roeitocht, door vijf bijzondere mannen, voor een bijzonder goed en belangrijk doel: het realiseren van een nieuwe Ronald McDonald huiskamer in het Sophia Kinderziekenhuis. Zij wenste de boot vervolgens een behouden vaart, maar zij wenste vooral ons vijven een heelhuids en veilig thuis komen.

Tenslotte doopte mevrouw Erahoutan de boot met champagne en onthulde zij de naam op de achterspiegel, door het wegnemen van een Rotterdamse vlag. Alexia! Vernoemd naar de middelste Prinses van Oranje, met schriftelijke permissie van haar ouders, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima der Nederlanden. Hierna werd door alle aanwezigen het glas geheven en getoast op Alexia en haar vijf oceaanroeiers.

Alle aanwezigen, inclusief een persfotograaf van het Algemeen Dagblad, hadden vervolgens ruimschoots de tijd om de boot te bekijken, en met de roeiers in gesprek te gaan. Rond 16:30 werd de bijeenkomst beëin

digd, en togen wij vol positieve energie met Alexia naar Scheveningen Jachthaven, haar ligplaats tot aan het moment van inpakken in een zeecontainer en verscheping naar Amerika.

Die zaterdagnacht sliepen wij voor het eerst met zijn vieren in onze oceaanroeiboot. Nog niet in het water, want zij stond nog op de trailer. Met min drie graden op de thermometer, was het best frisjes in de krappe cabines. Voordeel van een bedje van maximaal 1,2 meter breed, is dat je lekker warm tegen elkaar aan ligt………

Onze sponsor Lalizas had het grootste deel van de scheepsbenodigdheden meegenomen naar de doop in Rotterdam. Dit materiaal zou zondag 22 januari en het weekend erna, een plekje krijgen in de boot. Met Paul als technisch tekenaar was een overzichtsplattegrond van alle luiken, snel gemaakt!

Zondag 22 januari werd Alexia getrailerd om water onder haar kiel te voelen. Helaas bleek er onderaan de trailerhelling een lichte knik te zitten, waardoor we Alexia alleen zonder roer konden traileren. Eenmaal in het water was zij dus stuurloos. Maar een sleepje van de te hulp gesnelde Havenmeester Fabian, boord uitkomst. Hij begeleidde Alexia naar haar eerste ligplaats, direct naast het clubgebouw van de Jachtclub Scheveningen. Een weekend later trok onze Marcel zijn duikspullen aan en dook het ijskoude water in. Waardoor het roer toch gemonteerd kon worden. Alexia was daarmee klaar voor haar eerste roeimijlen. Ze kreeg dat weekend ook een bredere ligplaats toegewezen, waarvandaan het eenvoudig weg-roeien is richting open zee. Meer over de eerste roeimijlen van Alexia, in een later nieuwsbericht.

Hartelijke groet van de North Atlantic Four, Gerhard, John, Paul, Marcel en Chris