Zaterdag 8 juli 2023, het was zover. Dit weekend stond onze eerste 24-uurs training gepland. In het roei-rust-schema van 2 uur op 2 uur af. Marcel was verhinderd vanwege een familiefeest. Voor het roei-rust-schema was dit echter geen probleem, want met de vier aanwezige roeiers (Gerhard, John, Paul en Chris) kon dit schema ook prima gedraaid worden. Zo vormden Gerhard en Chris het ene roeiers- koppel, en vormden Paul en John het andere roeiers-koppel.

Na het verlaten van de haven Scheveningen rond 10:00 werd koers gezet naar het zuiden. We hadden besloten om met de Noordzeestroom mee te roeien. Stroming en roeisnelheid samen bedragen dan al gauw zo’n 5 knopen (5 zeemijlen per uur = 9 km per uur). We maakten hierbij echter een denkfout en ook nog een navigatiefout, waar we bij Hoek van Holland / Nieuwe Waterweg, pas achter zouden komen.

We roeiden namelijk op relatief grote afstand (2 mijl) uit de kust, waar de stroming harder is dan dichter onder de kust. Toen we in de loop van de middag de Nieuwe Waterweg naderden, was het in eerste instantie nog allemaal Oh’s en Ah’s. Wat een prachtig gezicht, al die immens grote zeeschepen van honderden meters lang en torenhoog afgevuld met containers. We naderden echter met rasse schreden, en de schepen werden steeds groter en groter. Omdat we daar met ons bootje van 34 voet (10,4 meter) niet tussen wilden komen, besloten we om te draaien en onze duurtraining te vervolgen naar het noorden. Maar de Noordzeestroming was op deze plek nog zo sterk zuidwaarts, dat de twee roeiers er niet tegenin kwamen. Heel langzaam werden we toch naar het zuiden geduwd, richting de Nieuwe Waterweg. En de kentering (stroom-omdraaiing) diende zich pas aan over 2 uur.

Een van de twee roeiers uit het koppel dat in zijn rusttijd zat, besloot daarom bij te springen. Maar zelfs met drie roeiers, kwam de boot nauwelijks van zijn plek. Na ruim 1 uur roeien, bevonden we ons nog steeds op dezelfde X,Y-coördinaat. Enkele honderden meters ten noorden van de ingang van de Nieuwe Waterweg. Daarop besloten we om dwars op de stroom richting het strand van Hoek van Holland te roeien. Dit roeit niet erg lekker, maar we kregen wel weer een rompsnelheid van 1,5 knoop. Na een uur roeien waren we dicht genoeg onder de kust gekomen, om de draai te maken naar het noorden en tegen de (langzamere) stroming in te roeien.

Na dit (in)spannende deel van onze duurtraining, pikten we het roei-rust-schema van 2 uur op 2 uur af weer op. Vanaf Hoek van Holland werd koers gezet richting IJmuiden. De kentering werd nu ook voelbaar, en ergens tussen Hoek van Holland en Scheveningen hadden we weer volop stroom mee. We passeerden Scheveningen en langzaam werd het avond. In het westen aan de horizon begon de zonsondergang zich af te tekenen. Hoe mooi is dat toch, die hemel vol geel-rood-oranje gloed, met een halve bol die steeds kleiner wordt en steeds minder licht geeft. Voor niks gaat de zon op? Nou, voor niks gaat hij ook onder! Het geluk zit meestal in kleine dingen.

Tegen 24:00 ’s nachts bereikten we de kust van Noordwijk. Het was inmiddels stik- en stikdonker geworden. Naast deze donkerte, die vanwege onze dek-lichten ongeveer 1 meter buiten onze boot begon, was er ook een serene stilte aanwezig. Alleen onze riemen die het water in en uit gingen, doorbraken met een hypnotiserend ritme, telkens de stilte. Tel daarbij op dat er een lichtgevende alg aan het zeewateroppervlak dreef. Waardoor er bij iedere roeihaal, een fluorescerend groene kringel ontstond rondom de bladen van onze riemen. Deze kringel begon klein bij het raken van het water, en werd tijdens de roeihaal steeds groter. Bij het uit het water nemen van de riem, doofde de kringel langzaam uit. De donkerte, de stilte, het oplichtende zeewater, het was in één woord: MAGISCH.

De boulevard van Noordwijk lag met zijn lichtjes te twinkelen in de verte. Maar ineens, rond middernacht, brak er een spektakel van licht en geluid uit. En werden wij getrakteerd op een prachtige vuurwerkshow, wat een cadeautje. Vanaf de beste plek om deze te zien: de donkere zee. Omdat de kentering opnieuw intrad, besloten wij om te keren, en weer richting het zuiden te roeien. De uren verstreken en langzaam begon de zon op te komen in het oosten, boven land. We passeerden Scheveningen voor de tweede keer, en inmiddels was het rond 07:00. Ter hoogte van Kijkduin besloten we om te keren en terug te gaan naar binnen. Rond 09:00 liepen we de box weer binnen, naast het clubhuis van de Jachtclub Scheveningen.

Moe maar voldaan, en onder de indruk van alle ervaringen, werd er geëvalueerd op de steiger. Een korte samenvatting.

  • Stroming, windsnelheid / windrichting, roeisnelheid, moment van de kentering. Bedenk voordat je vertrekt, wat je keerpunt wordt en zorg dat je daar aankomt rond de kentering. En niet 2 uur eerder, als die plek de drukst bevaren scheepvaartroute ter wereld is.
  • De plank met daarin de WC-emmer ligt als een rots zo vast, dwars over dek onder de bakboord en stuurboord safety line. Dit toiletteert, ook bij deining, heerlijk! Maar plaats in die plank wel een wc-emmer waarin ook jouw wienie past als je bezig bent met een grote boodschap.
  • Eet en drink direct na afloop van jouw roeishift van 2 uur, als jouw rusttijd begint. Of zet de wekker een kwartier voordat jouw rusttijd eindigt. Niet eten aan het begin van jouw roeishift!!!
  • Nooit geweten dat 2 uur rust zo snel voorbij gaat. De eerste keer wanneer je wakker gemaakt wordt omdat je weer 2 uur moet roeien, geloof je gewoon niet dat je al bijna 2 uur ligt, en dat je twee maatjes al weer 2 uur hebben geroeid.
  • Geniet van ieder klein ding / moment, daarin zit geluk en dat ligt vaak vlakbij.
  • De maaltijden, ontbijtjes en toetjes in poedervorm zijn best te hachelen. Zelfs gerechten die je vanaf kinds jaren niet lust, gaan erin als zoete koek. Waar vermoeidheid en fysieke inspanning al niet goed voor zijn.
  • Zorg dat er altijd een device gereed ligt om een mooie foto te kunnen maken van iets dat indruk op je maakt. Dat zijn we deze training echt glad vergeten, geen enkele foto gemaakt. Daarom een paar sfeerfoto’s van enkele andere trainingen.

We zien uit naar onze volgende duurtraining, na het zomerreces.

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four / Stichting New York – Rotterdam,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (v.l.n.r.)