Het oversteken van het Noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan is een van de zwaarste oversteken die je roeiend kunt maken. Slechts weinig roeiers hebben dit geprobeerd en succesvol gehaald. Waar je op het Zuidelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan vooral wind en stroming mee hebt, is dat op het Noordelijke gedeelte anders. Er is vaker sprake van wind tegen of wind op de zijkant van de boot. Hoe de tocht zal zijn en wat wij – de roeiers – tegen komen, valt moeilijk te voorspellen. Enige dat we weten is dat een goede voorbereiding essentieel is! Benieuwd hoe we ons voorbereiden? Lees het hier!
Veiligheid, vriendschap & genieten!
We hebben met elkaar afgesproken dat dit de drie kernwaarden zijn voor ons als roeiteam. Ten eerste mag niets ten koste gaan van onze persoonlijke veiligheid. Wanneer onze veiligheid in het geding is, gaat de roeitocht niet door of breken we deze af. Ten tweede mag de roeitocht niet ten koste gaan van onze kameraadschap: we vertrekken als roeivrienden en komen aan als roeivrienden. Ten derde willen we vooral genieten. Zowel van de voorbereidingen die ruim 3 jaar in beslag nemen, als van de roeitocht zelf. We beseffen dat we een dergelijk tocht waarschijnlijk maar één keer in ons leven gaan maken. Alle besluiten die we tijdens de voorbereiding en tijdens de roeitocht maken, leggen we langs deze drie uitgangspunten.
On Shore Support Team
Vanwege de lange afstand (ruim 6.000 km), de relatief lage roeisnelheid (ongeveer 3 mijl per uur) en de omstandigheden op de oceaan (golven, stroming) is het (financieel) niet haalbaar om een begeleidingsboot mee te laten varen. We roeien dus “unsupported”. Op zee hebben we dagelijks contact met de navigator in ons “On Shore Support Team”. Onze navigator begeleidt ons t.a.v. de weersvoorspellingen (wind) en actuele stromingen ter plaatse. Hij bepaalt, mede gebaseerd op onze eigen waarnemingen op dat moment, de koers die wij precies gaan roeien. Naast een navigator maakt ook een spoedeisende eerste hulp arts deel uit van het On Shore Support Team. Zodat wij 24/7 kunnen terugvallen op deskundig medisch advies, over de persoonlijke gezondheidssituatie van een roeier, wanneer onze eigen medische kennis, ontoereikend blijkt te zijn. Tenslotte zitten er een of meerdere communicatie-mensen in het On Shore Support Team. Zij monitoren de volledige roeitocht, en houden iedereen die ons een warm hart toedraagt (familie, vrienden, sponsoren, volgers) op de hoogte van onze vorderingen / ervaringen.
Eten & Drinken
Tijdens de tocht zijn we geheel zelfvoorzienend. We hebben voor ongeveer 100 dagen eten bij ons. Wanneer de roeitocht voorspoedig verloopt, we mikken op ongeveer 60 dagen, is dit meer dan voldoende. We houden hierin dus een ruime veiligheidsmarge aan. Het merendeel (80%) van het eten is gevriesdroogd en vacuüm verpakt. We lengen dit aan met water (koud / warm) waarna het eetbaar wordt. Hiervoor hebben we dus drinkwater (zoetwater) nodig. Maar de boot heeft onvoldoende ruimte om dit drinkwater mee te nemen. Bovendien zou het kunnen bederven door de lange duur van de tocht. En vanwege het gewicht zou de roeisnelheid van de boot te laag worden. Aan zoutwater om ons heen is echter geen gebrek! Dus gaan we van zeewater, drinkwater maken m.b.v. een speciale watermaker. Vier grote kerels die dagelijks 12 uur roeien hebben uiteraard veel calorieën nodig. Ongeveer 6.000 tot 7.000 kilocalorieën per 24 uur. Naast het gevriesdroogde eten (hoog calorisch, bij voorkeur langzame koolhydraten) bestaat het andere deel (20%) uit instant food, dat vooral lekker moet zijn en ook snelle suikers bevat. Bijvoorbeeld kant en klare noodles, gehaktballetjes in satésaus en chocolade snoepgoed.
De thuisblijvers
Het gemis van het thuisfront zal groot zijn. Voor ons roeiers op zee. Maar ook zeker voor hen die thuis blijven. Hoe we contact met onze dierbaren houden, daarover moeten we nog afspraken maken. Maar dat er periodiek contact zal zijn, staat vast! Daarvoor hebben we diverse communicatiemiddelen aan boord, waaronder twee satelliettelefoons en een internetverbinding.
Taakvelden (portefeuilles)
In de voorbereiding hebben we dertien taakvelden benoemd: de portefeuilles. Dit zijn (in willekeurige volgorde):
– oceaanroeiboot
– opleiding theorie (meteorologie, navigatie, wetgeving)
– opleiding praktijk (safety at sea)
– opleiding medisch
– kleding
– sponsoring
– teambuilding / mentale weerbaarheid
– roeitechniek
– fysieke fitheid (cardio / kracht)
– voeding
– heenreis / Amerika-zaken
– verzekering
– communicatie / PR
Ook voor de roeitocht zelf hebben we taakvelden benoemd. Dit zijn (in willekeurige volgorde):
– kapitein & plaatsvervangend kapitein
– navigatie
– medisch
– watermaker
– techniek (electra / autopilot)
– communicatie
Voor ieder taakveld zijn altijd minimaal twee roeiers gezamenlijk verantwoordelijk. Dit om te voorkomen dat wanneer iemand uitvalt, ook zijn expertise uitvalt.
Roeien, roeien, roeien
We roeien en rusten in principe in blokken van 2 uur. Dus: 2 uur roeien gevolgd door 2 uur rusten. De ervaringen van andere oceaanroeiteams hebben geleerd dat dit de beste combinatie is om het lichaam te belasten en daarna voldoende te laten herstellen. In de 2 uur rust wordt er gegeten, gedronken, geslapen en (overdag) de taken uitgevoerd zoals bijvoorbeeld inspectie apparatuur, onderhoud boot, communicatie. Wanneer de weersomstandigheden het niet toelaten om te roeien, gaat de boot op para-anker (drijfanker) en blijven we alle vier in het vooronder en achteronder (beide kajuiten) om daar te wachten op de juiste weersomstandigheden. Dit is een moment dat het lichaam langer kan herstellen.
De Finish
Hoe mooi is het als we, vertrokken uit New York en na 2 maanden op zee te hebben gezeten, weer aan land komen bij hotel New York in Rotterdam. Om onze dierbaren in onze armen te sluiten. En een cheque te mogen overhandigen aan het Ronald McDonald Huis / Sophia Rotterdam, waardoor die huiskamer gebouwd kan gaan worden. We stellen ons nu al voor dat er grote menigten op de Erasmusbrug en de kades staan. Hoe, wat en wanneer? Dat horen jullie later.