Maandag 25 maart 2024. Een memorabele dag voor de roeiers van New York – Rotterdam. Deze dag wordt Alexia in een zeecontainer gestuwd, en gaat zij op transport richting New York. De zeecontainer arriveert op de afgesproken tijd, waarna de roeiers Alexia de zeecontainer in rijden. Alexia staat in het stalen frame op wielen, dat onze Paul de afgelopen 4 weken in elkaar gelast heeft. Het inrijden gebeurt eenvoudig en snel via twee rijplaten, ook gelast door Paul. Naast Alexia worden er ook ruim vijftig dozen in de zeecontainer geplaatst. In deze dozen bevindt zich onze kleding, apparatuur, gereedschappen, sanitaire middelen, keukengerei, en last but not least, alle voeding. Beide rijplaten worden als laatste in de zeecontainer gezet, die hebben we weer nodig in New York om Alexia uit de zeecontainer te halen. Alexia wordt met tien sjorbanden vastgezet, zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Na een laatste check wordt de container gesloten en verzegeld, en gaat onze dame op reis. We zien haar weer terug in de big apple. New York, here we come!!!

Dit was onze laatste nieuws update vanaf vaste land Europa. Woensdag 1 mei vliegen wij naar New York, achter Alexia aan. Dinsdag 2 mei halen wij Alexia uit de zeecontainer om haar vervolgens gedurende enkele dagen te prepareren op onze oceaanoversteek. We zullen haar dan stuwen en uit-trimmen (inpakken van alle spullen en verdelen van het gewicht), de stuurautomaat kalibreren en de elektrische apparatuur testen. Wanneer we een goed “weer-window” hebben, d.w.z. een goede weersvoorspelling enkele dagen vooruitkijkend, zullen onze route-navigators Dick Koopmans en John Schouten ons groen licht geven. Dit window is noodzakelijk om op een veilige manier voldoende ver van het Amerikaanse vaste land te geraken. In New York zijn we te gast bij Liberty Landing Marina, een gunstig gelegen jachthaven vlak bij het Vrijheidsbeeld.

Vanuit New York en vanaf de oceaan, zullen we regelmatig korte tekstberichtjes, foto’s en korte filmpjes sturen naar Rene Borsje, al 5 jaar lang onze trouwe website-beheerder. Hij plaatst deze info op onze website en op onze facebook pagina. Op de homepage van onze website zal ook een tracker komen. Dit is een plot van de oceaan. Het stipje op deze plot, dat zijn wij. Aanklikken en dan zie je onze positie en roeisnelheid. Iedere vier uur wordt die bijgewerkt.

Hartelijke groet namens de North Atlantic Four,

Marcel, Gerhard, Chris, John en Paul (vlnr)